balk

Workshops en cursussen najaar 2014

Cursus levenskunst: Vrijheid en verandering


Start maandag 15 september, van 19.30-22.00 u. 11x in kleine groep (6-8 personen)

Voor wie
Iedereen die serieus na wil denken, die zichzelf als mens beter wil leren kennen en laten kennen, én die wekelijks huiswerk wil maken is van harte welkom. De groep is klein zodat iedereen uitgebreid aan bod kan komen.


Doel
In deze cursus maken we een begin met het leren verhelderen van ieders eigen, hoogst persoonlijke levenskunst. Hoe denk je over het leven in het algemeen en over je eigen leven in het bijzonder? En hoe leefbaar zijn die ideeën eigenlijk? Welke ideeën maken - en houden - je gelukkig, of ongelukkig? Tot waar zijn we werkelijk vrij? Thema's die vooral aan de orde zullen komen zijn: status, schaamte, schuld, vrijheid en verantwoordelijkheid en het vermogen tot verandering.


Opzet
Zelfonderzoek staat bij dit alles centraal, maar wel door met elkaar in gesprek te gaan, door echt naar elkaar te luisteren, met elkaar mee te denken en bereid te zijn om ook door elkaar op andere gedachten te worden gebracht.
In de wekelijkse avondcursus bespreken we de ene week een gelezen tekst, praten daarover door en onderzoeken de week daarop een eigen concrete ervaring vanuit dat perspectief.


Mode?
Want levenskunst is immers hot en een hype. Maar mode of luxe is het niet. In tegendeel, het is van alle tijden. En in tijden van ontbrekend of schuivend houvast, is het zaak om bij onszelf vanuit een levensbeschouwelijk en filosofisch perspectief stil te staan.

We hebben onze levensomstandigheden voor het grootste deel niet zelf in de hand. Dus het is zaak te ontdekken wat onze levensfilosofie is en of die werkt: waardoor worden we (nog) belemmerd; wat denken we wel zelf te kunnen? Dat laatste is een heel stuk minder dan het neoliberalisme en de algemene opinie op dit moment voor waar houden. Het is niet waar te maken dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen slagen of falen in het leven want in staat dat leven te beheersen. Maar er is veel meer in eigen hand te nemen dan de meesten stuk voor stuk denken...


Levenskunst of: hoe ploeter ik enigszins constructief door mijn omstandigheden heen...?

Prijs € 300,- (incl. reader, koffie en thee)


Waar
Centrum Europaplein
Europaplein 127
1079 AX Amsterdam (t.o. RAI)

Bereikbaar met bus 199, 66, 65 en 15, (snel)tram 4, 50 en 51 /

Per trein: station RAI / auto: A10 afslag Amsterdam Zuid of RAI, parkeren mogelijk bij RAI - voor uitgebreide routebeschrijving

zie Centrum Europaplein


Informatie en aanmelding Monique Greveling

bel 06-39108764 of mail naar sofiapraxis@gmail.com

-----------------------------------------------------------------------------------

Workshops

Grip krijgen op schuld

zaterdag 13 september en 27 september 2014

en/of

Grip krijgen op schaamte

zaterdag 20 september en 4 oktober 2014


Intro

Hoe vaak komt het niet voor dat je je ergens voor schaamt, of dat je je (weer) zo schuldig voelt? Wat gebeurt er dan met je? Is het terecht om je te schamen of om je schuldig te voelen? Welke morele oordelen over goed en kwaad vel je? Heb je er iets aan? Is het constructief voor je welzijn? Of voor dat van anderen? Weet je eigenlijk wel dat..., maar voel je...? Wat zijn dat eigenlijk voor gevoelens: schaamte en schuld? Hoe redelijk zijn ze? En waarom is hun macht zo groot???


Opzet

Ter voorbereiding op het thema schuld of schaamte, stuur ik een tekst op om vooraf te lezen, zodat je gedachten al wat in beweging komen. Op de dag zelf sta je in een kleine, veilige groep uitgebreid stil: door over oude en nieuwe vragen na te denken, soms even alleen, dan weer samen; door je bloot te geven en er open met elkaar over te praten; door te voelen wat schaamte of schuld met je doen; misschien aan de hand van een kort rollenspel. Omdat de groep klein is, komt iedereen aan de beurt om iets persoonlijks uit te zoeken.

En aan het einde van de dag heb je behoorlijk zicht gekregen op wat er zoal aan schuld of schaamte vastzit!


Doel

Waarom zou je hier energie aan besteden, en je met al dit soort vragen bezighouden? Waarom er meer over weten?

Omdat kennis macht geeft: macht over je eigen leven, lijden en geluk! Grip krijgen op je eigen leven, daar gaat het om.

We zijn allemaal opgevoed met ideeën over goed en kwaad, over hoe we moeten leven en wie we moeten zijn. Maar passen ze wel bij jou? Stellen die ideeën je voldoende in staat om gelukkig te zijn of staan ze dat juist in de weg? En wat zijn die ideeën eigenlijk? Want we leren ze niet allemaal even expliciet aan. En mag je dat wel: gelukkig (willen) zijn?

Eén of twee dagen met deze gevoelens aan de slag gaan, zal je leven niet onmiddellijk veranderen. Hier geen TJAKKA!!!magie. Maar het is een begin om... of van... Dat hangt van je eigen behoefte(n) af, wat je wilt onderzoeken en wat je kunt aangaan.


Voor wie

Iedereen die serieus na wil denken, die zichzelf als mens beter wil leren kennen en laten kennen, én die wil werken met eigen ervaringen. De groep bestaat uit maximaal 8 personen zodat iedereen uitgebreid aan bod kan komen.


Prijs € 125,- p.d. (incl. koffie en thee, eenvoudige lunch)

Voor echte minima is een betalingsregeling mogelijk.


Waar, wat en hoe laat

Grip krijgen op schuld - 13 en 27 september 2014

Grip krijgen op schaamte - 20 september en 4 oktober 2014

van 10.30 u tot 16.00 u - inloop vanaf 10.15u


Centrum Europaplein

Europaplein 127

1079 AX Amsterdam (t.o. RAI)


Bereikbaar met bus 199, 66, 65 en 15, (snel)tram 4, 50 en 51 /

Per trein: station RAI / auto: A10 afslag Amsterdam Zuid of RAI, parkeren mogelijk bij RAI - voor uitgebreide routebeschrijving zie Centrum Europaplein


Informatie en aanmelding Monique Greveling

bel 06-39108764 of mail naar sofiapraxis@gmail.com


<< terug

portret

Even voorstellen

Ik ben Monique Greveling, in 1989 cum laude afgestudeerd in de wijsbegeerte, met veel aandacht voor psychologie, sociologie en communicatie. Ik heb op verschillende manieren mensen begeleid, individueel en in een groep: als trainer, cursus- en gespreksbegeleider, als assistent mental coach en als praktiserend filosoof. Wilt je een indruk van mijn werkwijze, lees Op consult bij de filosoof.

Daarnaast ontwikkel ik praktische filosofiecursussen, schrijf en ben actief als regisseur in het amateurtoneel en voor de Braziliaanse band Geórgia e Boca, coach en geef spelbegeleiding aan podiumkunstenaars m.n. zangers, instrumentalisten e.d.