balk
« vorige
03-03-11

Over schoonheid en ontroering afl. 6 - Lente

© Monique Greveling 3 maart 20111 - De oehoe heeft vandaag eieren gelegd!


Ik ben voor het eerst op de site van beleefdelente.nl geweest en wat een El Dorado voor de voyeur. Slechtvalk, purperreiger, ijsvogel, boomklever, ooievaar, boerenzwaluw, en steenuil kun je daar binnenkort allemaal ongegeneerd bekijken. Maar de oehoe is er dus nu al. En aan de leg.


Iedereen waant zich volkomen onbespied en toont zeer intieme taferelen. Het paartje ooievaars dat De Daad verricht, en daarna uitgebreid samen kleppert, de slechtvalken die elkaar steentjes voeren, maar het mooiste vond ik de prooioverdracht bij de oehoes. ZIJ krijgt van hem te eten en samen kirren en oehoeen ze er op los vlak voordat HIJ er weer vandoor gaat, op jacht naar de volgende muis of een lekker klein vogeltje...


Waarom vinden we het zo normaal om ons naar dieren als voyeur te gedragen terwijl zij zich onbespied wanen? Wat is het verschil met het kijken naar de intieme momenten van mensen terwijl zij daar geen toestemming voor gegeven hebben? Wat zegt dat eigenlijk over onze moraal? Wat zegt het over ons?


Maar ondertussen is het wel genieten. Meer dan van welk ander Big Brother programma of privé exhibitionisme ook.

Het is de onopgesmukte schoonheid van hun ontmoetingen en contact maken die me vooral ontroerten. Deze beter-dan-een-soap-site wordt gegarandeerd mijn nieuwe verslaving!


Dank dus aan de Vogelbescherming Nederland, maar vooral, beste vogels, dank aan jullie, voor jullie generositeit. Hierdoor kunnen wij de lente van zo dichtbij beleven, en kunnen we zien en horen dat wij mensen en jullie vogels meer met elkaar gemeen hebben dan te vaak nog wordt gedacht.